sunnuntai 4. lokakuuta 2020



Skulptor, A2, Ama, tm, Hippolyte, Forsblom, Anhava, HAM, Forum Box, Oksasenkatu11. 
Suistot

When stereotyping                  <-->
one uses both hands

Tappajakondomi rAlf köning

Jättömaiden esteettisestä laadusta

Jättömaat, tyhjät tontit, osittain puretut rakennukset, kesken hylätyt rakennustyömaat, purkamista odottavat rakennukset, heinää kasvavat kehittämättömät alueet - nämä kaikki synnyttävät usein turvattomuuden tunnetta ja muita epämieluisia tuntemuksia. Ne voidaan kokea rumiksi, sotkuisiksi, alueen tunnelmaa huonontaviksi. Usein hylätyille osittain aidatuille tonteille kertyy roskaa. Silmä tahtoo välttää ja kaupungin julkista valtaa tekisi mieli syyttää. Kokemuksen ei kuitenkaan tarvitse olla ainoastaan negatiivinen, ei edes esteettiseltä ulottuvuudeltaan.

Vajaasti kehitettyjä alueita on kaikkialla. Kunnostuksen laiminlyönti on yleisesti ainakin Euroopan laajuinen ainakin 1900-luvulle tyypillinen ilmiö. Toisaalta taiteissa jättömaat ynnä muu "tyhjyys" kaupungin keskustoissa ja laidoilla on nostettu hyvin esiin. Kuvataiteissa niistä voisi puhua jopa 2010-luvun muoti-ilmiönä.

Olen, etenkin matkoilla, alkanut kiinnittää "tyhjyyteen" erityistä huomiota. Sen yleisiin ja ainutlaatuisiin piirteisiin ja ilmentymiin. Niistä on tullut menneiden arvostusten merkkejä ja tulevien mahdollisuuksien paikkoja, joita usein katson mielenkiinnolla ja tulkintaan tähdäten. Etsin merkkejä aiemmasta tilasta, syistä, tulevaisuudesta, miten muutos on vaikuttanut viereisten talojen asukkaiden elämään ja mahdollisuuksiin. Gentissä suuresta pihapiiristä oli purettu talo, jonka tontti sittemmin oli täysin metsittynyt, ja joka täten avautui pihan lapsille muusta ympäristöstä poikkeavana leikkipaikkana.
<-- 2000-luvun televisio- ja elokuvaviihteessä maailmanloppu ja zombit ovat olleet muodissa. Tämä vaikuttaa siihen, kuinka hylättyjä rakennuksia katsoo.

<-- Taiteilijaduo IC-98 on omistanut ajalle talon: Kronoksen talon on tarkoitus elää tuhat vuotta ilman ihmisen väliintuloa.

Vanha purkukuntoon rapistunut rakennus herättää tunteen, jossa sekoittuu pieni kiukku, suru ja nostalgia - kokonaisuudessaan jotenkin surullisen kaunis olotila.

Su inkivääripasta
Ma kalapuikot ja peruna            <-->
Ti pyttipannu
Ke mozzarellapasta
To Peruna, sipuli, tofu, kananmuna, basilika, mozzarella, mutti, inkivääri, kalapuikko, kermaviili, porkkana, valkosipuli, banaani, hedelmät, nuudeli, kauramaito, jogurtti, herkku 

--> Moni ei kuitenkaan koe asioita samoin kuin minä, eikä tietenkään tarvitse. Tässä olisi kuitenkin paikka esteettiselle kasvatukselle. Mitä voit havaita, kuvitella, miksi koet paikan ikäväksi, miten parantaisit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti